Een verhaal activeert een gedeelte van je hersenen wat verantwoordelijk is voor ervaringen, terwijl data of feiten het taalgedeelte van je brein activeert. Dit is de reden waarom je 70% meer informatie onthoudt als het in de vorm van een verhaal verteld wordt, ten opzichte van 10% van statistieken.

We gebruiken dus gevoelens in plaats van feiten om een merk te beoordelen, en die gevoelens beïnvloeden onze loyaliteit, vertrouwen en de intentie om van dat merk iets te kopen.

Daarom zou je kunnen stellen: die ondernemers die een uniek verhaal vertellen worden succesvol!

Maar hoe doe je dat? Jouw unieke verhaal vertellen? Er zijn misschien wel duizenden andere ondernemers die ook in jouw vakgebied werken. Maar er is niemand met jouw verhaal. Dat is uniek!

4 tips voor succesvolle storytelling:

  1. Wees altijd eerlijk en authentiek

Je verliest alle waarde als blijkt dat jij niet de waarheid verteld dus wees altijd eerlijk. Zelf ben ik bijvoorbeeld opgegroeid op het platteland in Vinkenbuurt met mijn 2 zussen. Dat heeft mij op een bepaalde manier gevormd. Hetzelfde als dat jouw opvoeding jou gevormd heeft.

  1. Ga op zoek naar jouw haakje waar jouw doelgroep zich mee kan identificeren

Als jij jouw verhaal verteld, dan vertel je automatisch iets over je bedrijf. Jouw bedrijf is namelijk ontstaan vanuit jouw ambitie om ergens mee aan de slag te gaan, een bepaald probleem op te lossen of andere redenen. Er was in ieder geval een reden waarom je ervoor gekozen hebt om je eigen onderneming te starten.

Waar ik opgegroeide konden we altijd bessen plukken. Die we binnen de kortste keren vooraan de weg verkochten. Ik was altijd op zoek naar slimme mogelijkheden om meer te verkopen zonder daar zelf harder voor te moeten werken. 

Ik zocht laatst foto’s van onze bessenpluk avonturen en kwam vooral foto’s van mijn zussen in de struiken tegen waarop één van mijn zussen zei: ‘waarschijnlijk had jij ons allang voor het karretje gespannen en zat jij ergens chocolade te eten’.

En dat is precies wat ik nog steeds doe: ondernemers helpen met slimme manieren om meer te verkopen, zonder daar alsmaar harder voor te moeten werken. Zodat jij de vrijheid die je daarmee creëert kan gebruiken voor datgene waar je gelukkig van wordt.

  1. Breng structuur aan in je verhaal

Als je jouw verhaal verteld (in minuut of in een uur) zorg voor een duidelijke structuur. Een begin, midden en einde zijn nog steeds van groot belang!

  1. Vergeet je call to action niet!

Uiteindelijk draait het altijd om de verkoop toch? Zo ook hierbij! Zorg altijd voor een duidelijke call to action. Of dit nu is om meer volgers op Instagram te krijgen is of je duurst geprijsde product te verkopen. Als je met jouw verhaal mensen hebt getriggerd wil je in ieder geval dat ze weten welke diensten en producten je te bieden hebt.

Meer van dit soort tips of nieuwsgierig naar onze ondernemers journey? Op Instagram delen we dagelijks onze tips, struggles en favorieten.