Een boete of zelfs failliet gaan vanwege auteursrecht op foto’s? 

Met deze 3 tips ontkom je eraan! 

 

Pluk jij ook nog wel geregeld foto’s van Google om ze vervolgens nog even snel toe te voegen aan je net geschreven blog, Instagram post of op de nieuwe landingspagina op je website?

Zonde!

Los van dat je een flinke boete kan krijgen als je foto’s gebruikt waarop het auteursrecht van toepassing is loop je ook direct verkoopkansen mis. Een website, Instagram feed of brochure komt een stuk authentieker over als hiervoor origineel beeldmateriaal is gebruikt.

Dat auteursrecht, hoe werkt dat nou precies?

Als je zelf foto’s of teksten maakt is hiervoor automatisch auteursrecht van toepassing. Jij bent de maker, en jij hebt dus de rechten om de content te gebruiken. Pluk jij  zomaar een afbeelding van het wereld wijde web, dan is de kans groot dat je inbreuk maakt op het auteursrecht.

In de video geef ik je 3 tips om ervoor te zorgen dat je altijd originele content gebruikt!

TIP 1:

 
Spreek 2 keer per jaar met een fotograaf af en doe een fotoshoot. Op die manier heb je na een ochtend (misschien iet wat ongemakkelijk) in de camera glimlachen een hele reeks foto’s voor de aankomende maanden op de plank liggen.
Bereid je goed voor op deze shoot. Maak bijvoorbeeld een Pinterest bord met inspiratie, zorg voor verschillende outfits (minimaal 5) en bedenk waarvoor je de foto’s wilt inzetten zodat hier bij het schieten van de foto rekening mee gehouden wordt.

 

TIP 2:

Stockmateriaal is ideaal als je een foto vergeten bent tijdens je fotoshoot of even snel een afbeelding nodig hebt maar niet een bijpassende kan vinden in je eigen beeldbank.

Er zijn gratis stockfoto beeldbanken en betaalde. Shutterstock is mijn absolute favoriet als het gaat om betaalde stockfoto’s. Er zijn oneindig veel afbeeldingen en de prijzen zijn echt niet hoog. Ook vind je in Shutterstock sneller een origineel beeld dan in de gratis beeldbanken.

Een lijstje van je gratis beeldbanken vind je onderaan de pagina.

TIP 3:

Tegenwoordig hebben we telefoons in onze broekzak die al gauw 1.000 euro waard zijn. Aangezien we telefoons tegenwoordig zo intensief gebruiken vergeten we vaak hoe goed de camera’s zijn die erin zitten.

Mijn laatste tip is dan ook: ga lekker zelf aan de slag! Er zijn tegenwoordig zoveel apps die je kan gebruiken om de foto’s beter te belichten, een kek filtertje erover te doen of op een grauwe dag de zon laten schijnen. Grote kans dat je vooral over een ‘ongemakkelijkheidsdrempel’ heen moet.

Het blijft raar om je telefoon op zelfontspanner te zetten om vervolgens poses aan te nemen!

Vraag eventueel een vriend, vriendin, partner of familielid om als fotograaf te fungeren. Als jij dit goed voorbereid (zoals bij tip 1) dan heb je binnen no time een originele beeldbank!