Het kiezen van een specifieke doelgroep zal ervoor zorgen dat jouw bedrijf in een stroomversnelling gaat. Wil je weten waarom? Ik leg het uit in mijn blog: Sneller groeien met je bedrijf? Maak een keuze! 

Maar waarom zijn er dan toch zoveel ondernemers die geen keuze maken? 5 grote valkuilen: 

 1. Je bent bang dat je sales misloopt 
  Dit hoor ik echt heel erg vaak, maar niets is minder waar. Neem een aankoopmakelaar als voorbeeld. Een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een huis. Je zou zeggen, iedereen die een huis wilt kopen is mijn klant. 

  Maar mensen die voor het allereerst een huis kopen, of een stel op leeftijd dat kleiner wil gaan wonen heeft heel verschillende behoeften, verlangen en angsten. Natuurlijk zijn er grote makelaarskantoren die geen keuze maken, maar die hebben al jaren aan naamsbekendheid, grote marketingbudgetten en hordes klanten. Als je net begint is het slimmer om je te focussen en je zal zien dat je razendsnel klanten aantrekt die anders naar de ‘grote jongens’ zouden zijn gegaan.

 2. Je wilt en kan iedereen helpen 
  Is dat echt zo? Als je heel eerlijk bent, kan jij dan echt iedereen helpen? De realiteit is dat dit vrijwel onmogelijk is. Voor mij als marketeer is het onmogelijk om overal diepte kennis van te hebben.

  Ja ik weet hoe SEA werkt, en hoe je advertenties inricht voor Google, maar zou ik klanten daar echt mee kunnen helpen? Ik geloof er niks van dat ik ervoor kan zorgen dat jouw Google advertenties optimaal zijn ingericht. Daar is iemand anders stukken beter in. Iemand die daar elke dag mee bezig is, en belangrijker het leuk vindt om te doen! 

  Daarom ben ik gespecialiseerd in doelgroep marketing. Ik ben ervan overtuigd dat dit de basis is voor jouw bedrijf. Dat dit voor een ijzersterk fundament zorgt waardoor elke marketingactiviteit een eitje wordt, maar ook succesvol is. Dat het kiezen van de juiste doelgroep één van de belangrijkste dingen is die je kan doen als je een succesvolle onderneming wilt.

  Ik lees dagelijks blogs, bekijk video’s of lees boeken over dit onderwerp. Ook help ik dagelijks ondernemers met het vinden van hun doelgroep. Maar belangrijker, ik vind het echt leuk om te doen! 

 3. Je kiest een doelgroep, maar je kiest niet echt een doelgroep 
  Wat ik veel tegen kom is dat ondernemers weten dat ze iets van een keuze moeten maken, en dat ze dat dus ook doen. Maar ze kiezen dan eigenlijk een doelgroep, wat niet echt een doelgroep is. Bijvoorbeeld: B2B – corporate bedrijven, of ze kiezen vrouwen. Dit zijn beide geen goede doelgroepen omdat ze nog veel te breed zijn.  
   
  Als je B2B wilt werken, kies dan een branche of sector. Zorg ervoor dat jij de specialist wordt binnen die sector en heb je die helemaal uitgespeeld? Stap dan over naar de volgende. 

 4. Je bent bang dat het saai wordt 
  Als je een keuze maakt wordt je werk alles behalve saai. Het wordt er wel makkelijker op. Je zal zien dat je juist gaat vliegen. Stel je eens voor dat jij echt de baas bent over je eigen agenda en dat je je niet hoeft te laten leiden door je klant. 

  Stel je eens voor dat je de vrijheid waar je naar op zoek bent echt gaat voelen. Dat de droom die je hebt waarheid wordt.  

  Volgens mij wordt je leven dan echt alles behalve saai.. 

 5. Je bent bang dat jij het niet kan  
  Je bent niet voor niets gaan ondernemen, je was op zoek naar meer vrijheid, dacht meer geld te verdienen dan in loondienst en wilde de touwtjes echt in handen hebben. Maar nu je eenmaal bezig bent vraag jij je geregeld af of je het wel kan. Wat nou als je je belofte niet na kan komen? Dan val je door de mand. 
   
  Wat veel ondernemers constant onderschatten is hun eigen kennis. Voor jou voelen heel veel dingen als normaal, en waarschijnlijk denk je vaak genoeg ‘iedereen weet dit toch’. Maar in de praktijk is dit totaal niet waar.  
   
  Ik begrijp dat het eng is om te zeggen: als je met mij werkt dan los ik dit problemen voor je op waardoor X en Y  gebeurt. Als je dat zegt moet je dit natuurlijk ook waarmaken. De vraag is waarschijnlijk niet of jij dat waarmaakt, want eerlijk, dat doe je toch nu ook al voor je klanten? 

  Het imposter syndrom is een lastige waar veel vrouwelijke ondernemers mee te maken hebben. Ik ga er nu niet te diep op in, maar in het kort betekent het dat je ondanks succes of complimenten van je klanten je zelf niet gelooft dat je succes verdient of dat je een bedrieger bent.  

Al met al zijn er dus nogal wat redenen om veilig te blijven doen wat je nu doet, maar volgens mij voel jij dat er meer in zit. Dat je meer kan en dat je meer wilt. Wil jij groeien met je bedrijf en meer (financiële) vrijheid creëren dan is stap 1 om aan de slag te gaan met je doelgroep. 

Veel succes! 

DOORGROEIEN NAAR 100.000 EURO OMZET

 Wil jij echt aan de slag met jouw marketingstrategie? Doorgroeien naar 100.000 euro omzetten en meer vrijheid ervaren? Download dan ons gratis e-boek en krijg slimme tips en opdrachten om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

Wat zit er in het e-boek?